keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Kirja-arvostelu

Klikkaa suuremmaksi!
Savon Sanomat 5.7.2015
Kirja-arvostelut ovat yksi osa kirjailijan elämää. Toiset kirjailijat lukevat teoksistaan tehtyjä arvioita, toiset eivät.

Minusta ne ovat kiinnostavia.

On kiehtovaa tietää, mitä mieltä lukija on, kriitikkokin.

Pitää myös ymmärtää, että kirja-arvio on aina kriitikon oma mielipide. Siihen vaikuttavat hänen taustansa ja asenteensa. Mutta ammattimainen kriitikko on kuitenkin harjaantunut työssään ja hänellä on analyyttistä silmää tekstiä kohtaan.

Kun kirjaa kehutaan, tuntuu se tosi hyvältä. Se on eräänlainen palkinto isosta työstä. Kielteinen kritiikki voi sattua, mutta siitä on myös hyötyä, mikäli se on taidolla tehty. Parhaassa tapauksessa kirjailija ottaa opikseen, niin julmalta kuin se kuulostaakin.

Kritiikit ovat tärkeitä senkin takia, että niiden kautta ihmiset saavat tietää kyseisen kirjan olevan olemassa. Kirjojen vuosittainen tulva on niin valtava, että kirjat helposti hukkuvat ja jäävät pinnan alle, varsinkin kun kritiikkejä julkaistaan sanomalehdissä entistä vähemmän.

Tulva-aalloilla keinuvan kirjan pitää olla iloinen pienestäkin huomiosta, sillä luettavaksi se on tehty eikä hyllyyn seisomaan.

Pahimmassa tapauksessa kielteiset kritiikit karkottavat lukijat pois kirjan ääreltä. Se on sääli. Ei pitäisi turhia säikähtää, vaan muistaa, että jokainen tarina syntyy vasta lukijan omissa ajatuksissa. Mielipiteitä on ja saa olla monia. Toinen tykkää, toinen ei. Niinhän se aina on.

Seuraavaa arviota odotellessa :)


2 kommenttia:

 1. Vaikka arvostelu olisikin negatiivi(ssävyttei)nen, niin kannattaa pitää mielessä, että kriitikko kirjoittaa kirjan mahdollisille lukijoille eikä kirjailijalle itselleen. Tosin olisihan tämä kriitikko voinut keskittyä kertomaan mielipiteensä eikä vain selostaa juonta...

  Varasin muuten kirjasi juuri kirjastosta. Toivottavasti moni innostuu lukemaan sen - ja ehkä myös ostamaan :D Mutta käsittääkseni kirjailijat saavat jotain tienestejä myös sen mukaan, paljonko kirjaa lainataan.

  Menestystä jatko-osan tekoon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä kyseistä arvostelua en kokenut negatiiviseksi, mutten kyllä kovin innostuneeksikaan. Tuo oli hyvä pointti, että kriitikko kirjoittaa lukijoille. Kriitikon negatiivinenkaan mielipide ei välttämättä karkota lukijoita. Se saattaa toimia jopa aivan päinvastoin. Siitä on paljon esimerkkejä.

   Hauska kuulla, että kirja on lukulistallasi :)

   Kirjailijat saavat korvauksia lainojen mukaan. Summa on pieni, mutta parempi kuin ei mitään. Muiden pohjoismaiden tasolla ei kuitenkaan vielä olla. Sanasto tekee töitä asian eteen. Joka tapauksessa tärkeintä on, että kirjat löytävät lukijansa, ja siinä mielessä kirjastot ovat ehdottoman tärkeitä ja hyödyllisiä :)

   Kiitos avustasi kirjan kirjoittamisessa! Odotan mielenkiinnolla mielipidettäsi :)

   Poista